VLEES
ZONDER
KOKEN

Inspirerende 
recepten voor elke dag van jouw week zonder vlees!

RECEPTEN ZONDER VLEES

In 20 minuten op tafel voor 4 personen!

Of je nu voor het eerst meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees en geen flauw idee hebt wat je moet koken, of gewoon graag nieuwe inspiratie op doet voor lekkere gerechten – dit magazine staat boordevol recepten! Deze snelle recepten zet je binnen 20 minuten op tafel.

Snelle

01/04
02/04
03/04
04/04

RECEPTEN ZONDER VLEES

Klassieke vleesgerechten, maar dan vegetarisch - voor 4 personen

Je favoriete gerechten kun je gewoon blijven eten tijdens de Week Zonder Vlees, ook als die oorspronkelijk vlees bevatten. Hier vind je de vegetarische of veganistische variant van lasagne, andijviestamppot, rendang en spaghetti carbonara!

Klassieke

01/04
02/04
03/04
04/04

RECEPTEN ZONDER VLEES

2 euro per persoon, voor 4 personen

Vegetarisch eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld heel goede vleesvervangers, en zijn ook geschikt voor een kleiner budget! Hier vind je vier recepten die goed zijn voor jou en voor je portemonnee. Maak jij vanavond de harira met kikkererwten, penne met linzen bolognese, curry tikka masala of chili sin carne?

Budget

01/04
02/04
03/04
04/04

RECEPTEN ZONDER VLEES

Deze recepten zijn geschikt voor
4 personen van groot tot klein

De Week Zonder Vlees is natuurlijk makkelijker als je het met z’n allen doet. Met deze kids-proof recepten kan het hele gezin meedoen! Gaan jullie samen de fajita met bonen, burgers, ovenschotel met zuurkool en aardappel of de zeesticks met aardappelpuree en doperwten maken?

Kids-proof 

01/04
02/04
03/04
04/04

RECEPTEN ZONDER VLEES

Kleurrijke feestelijke gerechten
om te delen met 4 personen

Borrels en feestjes zijn voor veel beginnende vegetariërs een uitdaging. Want wat eet je dan? Vier jouw Week Zonder Vlees met deze feestelijke gerechten en deel ze met jouw vrienden en familie om te laten zien dat ook vegetarisch eten een feestje is. Ga jij voor de nachoschotel, ciabatta met paté en paddenstoelen, gevulde portobello’s of het haute snackplateau? Veel plezier!

Feest

01/04
02/04
03/04
04/04

GERECHTEN ZONDER VLEES

Snelle opties die koken makkelijk maken

Heb je helemaal geen zin of tijd om te koken of boodschappen te doen? Wij hebben de oplossing in de vorm van maaltijdboxen, lekkere vegetarische kant-en-klaar maaltijden of maaltijdoplossingen waarmee je in een handomdraai een gerecht op tafel tovert.

Makkelijke
oplossingen


01/06
03/06
05/06
02/06
04/06
06/06
KOKEN
ZONDER
VLEES

Inspirerende 
recepten voor elke dag van jouw week zonder vlees!

RECEPTEN ZONDER VLEES

In 20 minuten op tafel voor 4 personen!

Of je nu voor het eerst meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees en geen flauw idee hebt wat je moet koken, of gewoon graag nieuwe inspiratie op doet voor lekkere gerechten – dit magazine staat boordevol recepten! Deze snelle recepten zet je binnen 20 minuten op tafel.

Snelle

Wokschotel met tempehblokjes en paddenstoelen

Ingrediënten
1 verpakking (175 g) BUMI lupine tempeh Aziatisch gekruid
1 verpakking (200 g) AH Paddenstoelenmix, paprika, ui en bieslook
1 paksoi
225 g rijstnoedels
150 g oesterzwammen
4 el sojasaus
2 tl sesamzaadjes
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Verwijder de onderkant van de paksoi en spoel de stronken af onder koud water. Snijd het groen van de paksoi en de witte stronken in reepjes. Snijd de oesterzwammen in repen. ❷ Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water. ❸ Verhit zonnebloemolie in een koekenpan, voeg de AH Paddenstoelenmix, oesterzwammen, paksoi en BUMI lupine tempeh Aziatisch gekruid toe aan de pan en roerbak 5-7 minuten op middelhoog vuur. Voeg de rijstnoedels toe aan de pan en roer het geheel nog een keer goed door. ❹ Blus het geheel af met sojasaus, garneer met sesamzaadjes en serveer direct.

Tempeh lastig te bereiden? Deze niet, want BUMI heeft hem al voor je gebakken en gemarineerd. Je kunt deze Aziatisch gekruide tempeh even verwarmen in de pan, of direct koud gebruiken in een salade of wrap. Ook verkrijgbaar in de smaken Mexicaans en Indiaas. Eet smakelijk!
BUMI lupine tempeh - Aziatisch gekruid - € 3,95 - Verkrijgbaar bij Ekoplaza, Marqt, Hofweb.nl, Gimsel en een groot aantal zelfstandige bio winkels

Deze paddenstoelenmix is een smaakmaker voor eindeloos veel gerechten. Heerlijk voor risotto, door de ragout, in de soep, een roerbakgerecht of een salade.
AH Paddenstoelenmix paprika, ui en bieslook - € 2,49 - Verkrijgbaar bij Albert Heijn

Pad Thai met bloemkoolrijst

Ingrediënten
1 verpakking (400 g) Bonduelle Bloemkoolrijst
375 g tofu
200 g bospeen, in blokjes van 5 mm
200 g doperwten
100 g ongezouten pinda’s
2 stuks bosui, in dunne plakjes
1 limoen, in vier partjes
1 teentje knoflook, geperst
1 cm gember, geschild en geraspt
4 el sojasaus
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Pers het blok tofu 15 minuten fijn in de gootsteen onder een zware pan. Door dit te doen verwijder je het meeste vocht. Snijd daarna de tofu in blokjes en verkruimel met de hand. ❷ Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak hierin de knoflook en gember. Voeg de wortel toe en roerbak 2-3 minuten mee. Voeg de tofu toe en bak deze mooi goudbruin. Voeg vervolgens ook de bloemkoolrijst en doperwten mee en bak 3 minuten mee terwijl je af en toe door de pan roert. ❸ Voeg de sojasaus toe aan de pan en roer alles nog een keer goed door. Verdeel de Pad Thai over de borden en garneer met bosui, pinda’s en serveer met partjes limoen.

Deze pad thai zet je extra snel op tafel met de heerlijke Bonduelle bloemkoolrijst van 100% bloemkool. Gebruik het in plaats van normale rijst, zo heb je 100% groenten en is je gerecht laag in koolhydraten!
Bonduelle Bloemkoolrijst - € 1,99 - Verkrijgbaar bij alle supermarkten in Nederland

Couscoussalade met gegrilde groenten uit de airfryer

Ingrediënten
1 verpakking (400 g) rode linzen couscous van Your Organic Nature
400 g flespompoen, in dunne plakken van 5 mm
150 g boerenkool, fijngesneden
100 g ongezouten amandelen, grof gehakt
2 rode uien, in halve ringen
1 citroen, het sap
4½ el olijfolie
4 el water
3 el tahin
2 tl ahornsiroop
zonnebloemolie
zout en peper

Extra nodig:
Philips Airfryer XXL HD9650/90

Bereidingswijze
❶ Verdeel de pompoenplakken over het mandje van de Airfryer. Bestrijk met olie, breng op smaak met zout en peper en rooster de pompoen 10 minuten op 180 °C. ❷ Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de couscous los met een vork zodat hij mooi rul blijft. ❸ Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui 5 minuten totdat deze mooi bruin kleurt. Voeg de boerenkool toe en roerbak 2-3 minuten mee. ❹ Doe ondertussen de tahin, extra vierge olijfolie, water, sap van 1 citroen en ahornsiroop in de keukenmachine en blend totdat de tahin en olijfolie goed gemengd zijn. Is de dressing te dik? Voeg dan 1-2 eetlepels water toe. Proef en breng op smaak met zout en peper. ❺ Meng in een ruime kom de couscous, pompoen en het boerenkool-uienmengsel. Voeg de tahindressing toe en hussel alles nog een keer door elkaar. Serveer de couscoussalade met grof gehakte amandelen.

Wist je dat groenten grillen in de Airfryer veel sneller gaat dan in de oven? Door de groenten in de Airfryer te roosteren halveer je de kooktijd waardoor je dit gerecht extra snel op tafel zet!
Philips Airfryer XXL HD9650/90 - €289,99 - Verkrijgbaar via Philips

Deze couscous wordt gemaakt van alleen rode linzen en zet je binnen een mum van tijd op tafel. Peulvruchtenmeel neemt eenvoudig smaken op, is voedzaam en is bijzonder rijk aan eiwitten en vezels. De grondstof komt van een gecontracteerde leverancier die voldoet aan onze strenge criteria van herkomst en kwaliteit. Your Organic Nature Rode Linzen Couscous - € 4,49 Verkrijgbaar bij Ekoplaza en de bio speciaalzaak

Noedelsoep met champignons en ei

Ingrediënten
1 verpakking (250 g) Smaakt Soba Noedels
4 eieren
1 paksoi
12 gedroogde paddenstoelen
300 g champignons, gehalveerd
125 g zeewiersalade
5 cm gember, geschild en geraspt
2 l paddenstoelenbouillon
4 el sojasaus
2 el zwarte sesamzaadjes
zonnebloemolie

Bereidingswijze
❶ Breng in een ruime kookpan het water aan de kook met daarin de gedroogde en verse champignons, gember en de sojasaus. Laat de bouillon op middelhoog vuur pruttelen tot net tegen het kookpunt. ❷ Verwijder de onderkant van de paksoi en spoel de stronken af onder koud water. Snijd het groen van de paksoi en de witte stronken in reepjes. ❸ Zet water op in de waterkoker en leg de eitjes in een steelpan. Voeg het gekookte water toe aan de pan en kook de eitjes in 5-6 minuten halfzacht of in 8 minuten hard. ❹ Kook de Soba Noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water. ❺ Maak intussen de borden op door de Soba Noedels, paddenstoelen, paksoi en zeewiersalade over de kommen te verdelen. Pel de eieren en snijd doormidden. Plaats in elke kom 2 helften. ❻ Giet tot slot de bouillon in de kommen. Garneer met zwarte sesamzaadjes.

De biologische soba noedels van Smaakt zijn gemaakt van boekweit en op authentieke wijze geproduceerd, waardoor ze een mooie structuur en goede smaakopname hebben. De noedels zijn bovendien vegan en een bron van vezels en eiwitten. Een ideale toevoeging in spring rolls, wokgerechten en noedelsoep.
Smaakt Soba Noedels - €2,49 - Verkrijgbaar bij diverse grotere supermarkten (o.a. Jumbo en Albert Heijn) of in de webshop van Smaakt

RECEPTEN ZONDER VLEES

Klassieke vleesgerechten, maar dan vegetarisch - voor 4 personen

Je favoriete gerechten kun je gewoon blijven eten tijdens de Week Zonder Vlees, ook als die oorspronkelijk vlees bevatten. Hier vind je de vegetarische of veganistische variant van lasagne, andijviestamppot, rendang en spaghetti carbonara!

Klassieke

Lasagne

Ingrediënten
1 aubergine, in blokjes van 5 mm
1 courgette, in blokjes van 5 mm
1 witte ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
400 g champignons, fijngesneden
400 g tomatenblokjes
175 g geraspte kaas
12 lasagnebladen
500 ml (plantaardige) melk
60 g bloem
50 g boter of margarine
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Verwarm de oven voor op 200 °C. ❷ Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui 2-3 minuten. Voeg de knoflook, aubergine en courgette toe aan de pan en roerbak nog 3 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes en champignons toe aan de pan, breng op smaak met zout en peper en laat nog 3 minuten pruttelen op middelhoog vuur. ❸ Verdeel een derde van de lasagnebladen over een ovenschaal. Verdeel vervolgens een derde van het groentemengsel over de lasagnebladen en herhaal deze stap nog twee keer zodat je mooie lagen hebt. ❹ Smelt de boter of margarine op laag vuur in een pan met dikke bodem. Meng hier voorzichtig de bloem door met behulp van een garde. Laat het boter-bloemmengsel 3 minuten garen. Voeg al roerende langzaam de melk toe aan de pan en blijf roeren totdat er een stevige bechamelsaus gevormd is. Breng op smaak met zout en peper. ❺ Verdeel de bechamelsaus over de laatste lasagnelaag en garneer met geraspte kaas. Bak de lasagne in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar. ❻ Haal de lasagne uit de oven en verdeel over de borden, serveer direct.

Andijviestamppot met rookworst

Ingrediënten
1 verpakking Unox Vegetarische Rookworst
1 kg kruimige aardappelen
400 g andijvie
100 ml (plantaardige) melk
2 el boter of margarine
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Schil de aardappelen, snijd in stukken van gelijke grootte en zet voor driekwart onder water. Voeg een snufje zout toe aan het water en kook de aardappelen in 25 minuten gaar. Giet de aardappelen af, voeg de (plantaardige) melk en boter of margarine toe, breng op smaak met zout en peper en stamp tot een puree. ❷ Voeg de andijvie toe aan de gestampte aardappelen en roer het geheel goed door. ❸ Haal de Unox Vegetarische Rookworst uit de verpakking, maar laat de worst wel in het plastic omhulsel zitten. Leg de rookworst 15 minuten in heet, maar niet kokend water. Haal de worst uit het plastic omhulsel en laat hem 30 seconden rusten alvorens het aansnijden. ❹ Verdeel de puree over de borden, snijd de rookworst in plakjes en verdeel over de stamppot. Serveer de stamppot met de rookworst.

Gebruik eens Unox Vegetarische Rookworst, zodat je je favoriete gerecht met Unox rookworst nu ook kunt maken zonder vlees! 100% vegetarisch, met de vertrouwde smaak van Unox.
Unox Vegetarische Rookworst - €3,95 - Verkrijgbaar bij alle supermarkten

Jackfruit rendang

Ingrediënten
1 verpakking (550 g) Fairtrade Original Young Jackfruit
400 g basmatirijst
1 verpakking (400 ml) TerraSana Kokosmelk
100 g kokoscrème (santen)
100 g boemboe rendang
40 g geraspte kokos
2 stengels citroengras (sereh)
1 stuks bosui, in dunne plakjes
2 teentjes knoflook, geperst
1 witte ui
3 cm gember, geschild en geraspt
1 el sambal
2 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
zonnebloemolie

Bereidingswijze
❶ Giet het jackfruit af, spoel het onder de kraan goed af en laat uitlekken in een vergiet. ❷ Verhit zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui 2-3 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg de boemboe, knoflook, gember, sambal, komijn en koriander toe aan de pan en roerbak het geheel 2 minuten zodat de geuren vrijkomen. ❸ Voeg het jackfruit, kokosmelk en kokoscrème toe aan de pan en roer totdat de kokoscrème is opgelost. ❹ Stamp het citroengras plat met een deegroller of het heft van een koksmes. Snijd de stengels in de lengte in en voeg toe aan de pan. Laat het geheel een uur pruttelen op laag vuur. Houd het eerste half uur de deksel op de pan, verwijder de deksel en laat het vocht zeker tot de helft inkoken. Haal voor het serveren de stengels citroengras uit de pan. ❺ Kook ondertussen de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking gaar. Giet af en laat staan met de deksel op de pan tot later gebruik. ❻ Serveer de jackfruit rendang met basmatirijst en garneer met bosuitjes en geraspte kokos.

Jackfruit is een Aziatische vrucht en kun je op 2 manieren eten: rijp en geel of jong en groen. De jonge jackfruit zit in ons blik en is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. En het heeft een vlezige structuur. Net echt! Fairtrade Original Young Jackfruit - €2,45 - Verkrijgbaar bij Albert Heijn, Plus, DEEN, Dirk, Boni, Boon’s Markt en Picnic 

TerraSana kokosmelk bestaat voor 80% uit biologische kokosnoot. Een puur product met een natuurlijk vetgehalte van 22%, wat zorgt voor een volle structuur en een rijke smaak. Zo maak je menig (vegan) gerecht lekker romig! TerraSana Kokosmelk - Vanaf €1,80 - Verkrijgbaar bij de biowinkel

Spaghetti carbonara met hamblokjes

Ingrediënten
1 verpakking (175 g) GoodBite Hamblokjes
300 g spaghetti
300 g diepvries doperwten
250 g champignons, in plakjes
2 eieren
100 g Parmezaanse kaas, geraspt
zonnebloemolie
peper

Bereidingswijze
❶ Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Voeg in de laatste 2 minuten van de kooktijd de doperwten toe aan de pan en giet het geheel af. ❷ Verhit ondertussen zonnebloemolie in een koekenpan en bak de champignons 2-3 minuten op hoog vuur. Voeg de GoodBite Hamblokjes toe aan de pan en bak nog 2 minuten mee. Voeg de champignons en hamblokjes toe aan de pan met de spaghetti en doperwten. ❸ Breek de eieren in een kom, voeg hier de Parmezaanse kaas aan toe en roer dit goed door. Breng op smaak met peper. Voeg het carbonaramengsel toe aan de pan met de spaghetti en roer alles goed door elkaar. Doordat het spaghettimengsel warm is, zal het ei langzaam stollen waardoor er een romige saus ontstaat. ❹ Serveer de spaghetti carbonara eventueel met extra geraspte Parmezaanse kaas.

GoodBite Hamblokjes zijn een lekkere vegetarische toevoeging aan je maaltijd. De blokjes smaken bijvoorbeeld heerlijk in salades, als pizza topping of door de pasta!
Goodbite Hamblokjes - € 2,96 - Verkrijgbaar bij Boons, Jumbo, MCD, Poiesz 

RECEPTEN ZONDER VLEES

2 euro per persoon, voor 4 personen

Vegetarisch eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld heel goede vleesvervangers, en zijn ook geschikt voor een kleiner budget! Hier vind je vier recepten die goed zijn voor jou en voor je portemonnee. Maak jij vanavond de harira met kikkererwten, penne met linzen bolognese, curry tikka masala of chili sin carne?

Budget

Harira met kikkererwten

Ingrediënten
400 g tomatenblokjes
300 g kikkererwten, bijvoorbeeld Bonduelle Kikkererwten 2 Mini's
200 g bospeen, in plakjes
100 g gedroogde rode linzen
1 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
1 witte ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook
4 el tomatenpuree
2 tl paprikapoeder
1 l groentebouillon
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Verhit wat olie in een kookpan en fruit de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg de chilipeper, tomatenpuree en het paprikapoeder toe. Bak 2 minuten mee en voeg vervolgens de tomatenblokjes, groentebouillon, rode linzen en wortel toe. Laat 15 minuten op laag vuur pruttelen. ❷ Voeg driekwart van de kikkererwten toe en verwarm nog 5 minuten. ❸ Haal de pan van het vuur en pureer de soep grof met de staafmixer. Proef en breng op smaak met zout en peper. ❹ Verdeel de soep over de kommen en garneer met de overgebleven kikkererwten.

Kikkererwten hebben een nootachtige smaak en behouden door de unieke stoommethode hun knapperige bite. Te gebruiken in een smeuïge hummus tot verrassende salades.
Bonduelle Kikkererwten 2 Mini's - €1,43 - Verkrijgbaar bij alle supermarkten in Nederland

Penne met linzen bolognese

Ingrediënten
1 verpakking (690 g) Grand'Italia Sugocasa Tradizionale pastasaus
400 g gedroogde bruine linzen
300 g wortels, geraspt
300 g penne
85 g rucola
15 zongedroogde tomaten, fijngesneden
2 witte uien, fijngesneden
3 el tomatenpuree
2 teentjes knoflook, geperst
Parmezaanse kaas
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Spoel de linzen schoon met koud water. Kook de gedroogde linzen in 25 minuten gaar in ruim water en giet af. ❷ Verwarm zonnebloemolie in een stoofpan en fruit de ui ongeveer 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg de wortel, zongedroogde tomaten en tomatenpuree toe en roerbak nog 3 minuten mee. Voeg de Grand'Italia Sugocasa Tradizionale pastasaus en linzen toe en laat 10 minuten op laag vuur sudderen. Proef en breng op smaak met zout en peper. ❸ Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng de spaghetti direct met de saus. Roer goed. ❹ Verdeel de spaghetti over de borden, garneer met rucola en Parmezaanse kaas en serveer direct.

Grand’Italia Sugocasa Tradizionale is een heerlijke tomatenbasissaus voor al je Italiaanse gerechten. Sugocasa dankt haar verse tomatensmaak aan 100% natuurlijke ingrediënten, zonder toevoegingen. Ideaal als basis voor sauzen, lasagne en soep. Grand'Italia Sugocasa Tradizionale pastasaus - Prijs verschilt per supermarkt - Verkrijgbaar bij meerdere supermarkten

Curry tikka masala

Ingrediënten
1 bloemkool
1 verpakking (450 g) Patak’s Tikka Masala saus
100 ml water
400 g kikkererwten (uit blik)
200 g (diepvries) sperziebonen
2 stuks platbrood (naan)
1 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Verhit een wokpan op het vuur en voeg hier de Patak’s Tikka Masala saus en het water aan toe. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze in 15 minuten op middelhoog vuur gaar in de saus. ❷ Voeg de kikkererwten, sperziebonen en rode chilipeper toe aan de pan en laat het geheel nog 5 minuten pruttelen op laag vuur. ❸ Bereid de naan volgens de aanwijzingen op de verpakking. ❹ Haal de tikka masala van het vuur. Verdeel de curry over de borden en serveer met naan.

Deze rijke en romige saus is een mix van tomaten, room en specerijen met koriander en een vleugje citroen. Alles wat je hoeft te doen is jouw favoriete groenten toe te voegen en in twintig minuten staat jouw heerlijke gerecht op tafel! Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is het tweede Patak's product bij Albert Heijn voor de halve prijs.
Patak’s Tikka Masala saus - € 2,09 - Verkrijgbaar bij jouw lokale supermarkt

Chili sin carne

Ingrediënten
2 paprika’s, in blokjes
2 avocado’s
800 g tomatenblokjes
400 g zilvervliesrijst
400 g rode kidneybonen (uit blik)
400 g zwarte bonen (uit blik)
100 g mais (uit blik)
1 witte ui, fijngesneden
1 el gemalen komijn
1 el paprikapoeder
1 tl cayennepoeder
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. ❷ Verhit wat olie in een stoofpan en fruit de ui in 3 minuten glazig. Voeg de gemalen komijn, het paprikapoeder en de cayennepeper toe. Wanneer het geheel begint te geuren voeg je de paprikablokjes toe. Bak 5 minuten mee. Spoel ondertussen de rode kidneybonen, mais en zwarte bonen af en laat uitlekken. ❸ Voeg de tomatenblokjes, kidneybonen, zwarte bonen en mais toe. Laat 10 minuten sudderen op laag vuur. ❹ Halveer ondertussen de avocado’s, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees met behulp van een lepel voorzichtig uit de schil. Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes of blokjes. ❺ Serveer de chili sin carne met zilvervliesrijst en avocado.

De wereld een beetje mooier maken was nog nooit zo lekker! Knorr Vega Chili Con Carne zorgt voor een smaakvol rijstgerecht dat gemakkelijk te bereiden is. Knorr Vega Chili Con Carne - €3,49 - Verkrijgbaar bij meerdere supermarkten

De Chili sin Carne Schotel van HAK is een heerlijke combinatie van bonen, groenten en saus, bereid met 100% natuurlijke ingrediënten en op smaak gebracht met kruiden & specerijen. Een gezonde basis voor een lekker gerecht met brood, rijst of nacho’s. HAK Chili sin Carne Schotel - €2,99 Verkrijgbaar bij vrijwel alle supermarkten in het conservenschap

Tip! Je kunt er ook voor kiezen om de rijst te serveren met de kant-en-klare Knorr Vega Chili Con Carne of HAK Chili sin Carne Schotel. Garneer met avocado en je bent snel klaar!

RECEPTEN ZONDER VLEES

Deze recepten zijn geschikt voor 4 personen van groot tot klein

De Week Zonder Vlees is natuurlijk makkelijker als je het met z’n allen doet. Met deze kids-proof recepten kan het hele gezin meedoen! Gaan jullie samen de fajita met bonen, burgers, ovenschotel met zuurkool en aardappel of de zeesticks met aardappelpuree en doperwten maken?

Kids-proof 

Fajita met bonen en kleurrijke toppings

Ingrediënten
8 wraps
2 stuks little gem sla
1 verpakking (28 g) Santa Maria Fajita Seasoning Mix
1 gele paprika, in reepjes
1 oranje paprika, in reepjes
400 g cannellinibonen (uit blik)
400 g tomatenblokjes (uit blik)
100 g mais (uit blik)
15 g verse peterselie
zonnebloemolie

Bereidingswijze
❶ Pluk de blaadjes van de little gem en zet deze apart. ❷ Spoel de cannellinibonen en mais af en laat uitlekken. ❸ Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de paprikareepjes 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de tomatenblokjes, de Santa Maria Fajita Seasoning Mix en de cannellinibonen toe. Zet het vuur laag en laat het geheel 5 minuten sudderen. ❹ Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking. ❺ Vul de wraps met het bonenmengsel en serveer met little gem sla, mais en peterselie.

Met de Tex Mex-keuken kun je eindeloos variëren. Verrassend gerecht zonder vlees? Maak eens een vegetarische Fajita. De Santa Maria Fajita Seasoning mix is een kruidenmix met de smaak van ui, zwarte peper, knoflook, cayennepeper en een beetje curry.
Santa Maria Fajita Seasoning Mix - €0,95 - Verkrijgbaar bij vrijwel alle supermarkten 

Ovenschotel met zuurkool en aardappel

Ingrediënten
2 verpakkingen (300 g) vegetarisch gehakt, bijvoorbeeld Vivera kruimgehakt, Quorn fijngehakt of &Samhoud Tomeato Groentegehakt
1 broccoli, fijngesneden
1 appel, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
1 witte ui, fijngesneden
1 prei, in dunne ringen
500 g vastkokende aardappels, geschild en in plakjes
500 g zuurkool
175 g geraspte kaas
zonnebloemolie

Bereidingswijze
❶ Verwarm de oven voor op 180 °C. ❷ Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de ui en prei 2-3 minuten. Voeg het vegetarische gehakt toe aan de pan en roerbak 4-5 minuten mee. Voeg de broccoli en appel toe aan de pan en roerbak nog 3-4 minuten mee. ❸ Laat de zuurkool uitlekken boven een vergiet, voordat je deze gebruikt. ❹ Verdeel het groenten-gehaktmengsel over de ovenschaal, gevolgd door de zuurkool. Verdeel hier de aardappelschijfjes over en garneer met geraspte kaas. ❺ Bak de zuurkoolschotel in 35 minuten in de oven en zet de laatste 3 minuten de grillstand aan zodat de kaas mooi goudbruin kleurt.

Burgers

Ingrediënten
4 hamburgerbroodjes naar keuze
400 g witte bonen (uit blik), uitgelekt
100 g wortel, geraspt
200 g onbewerkte en ongezouten walnoten
10 g peterselie
1 el paprikapoeder
zonnebloemolie

Voor de burger-toppings:
8 blaadjes botersla
2 tomaten, in plakjes
½ komkommer, in plakjes
plakjes augurk, naar smaak
tomatenketchup, naar smaak mayonaise, naar smaak

Tip! Je kunt er ook voor kiezen om kant-en-klare burgers te gebruiken in dit recept, bijvoorbeeld de Beyond Burger van Beyond Meat, Garden Gourmet Incredible Burger, Iglo Green Cuisine Vegetarische Burger of de SoFine Broccoli Burger.

Bereidingswijze
❶ Doe de walnoten in de keukenmachine, maal fijn en doe in een kom. ❷ Doe de witte bonen en de peterselie in de keukenmachine en blend tot een puree. Voeg de witte bonenpuree toe aan de kom met de walnoten. Voeg de wortel en het paprikapoeder toe aan de kom en kneed het geheel tot een stevige bal. ❸ Maak met je handen 4 gelijke ballen van het deeg en maak deze plat door met je platte hand zacht op het deeg te duwen tot je een mooie burger hebt. Leg de burgers vervolgens op een plank. ❹ Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de burgers in 8 minuten goudbruin en een beetje krokant. Draai de burgers halverwege de baktijd een keer om zodat beide kanten lekker bruin worden. ❺ Halveer de hamburgerbroodjes en verdeel de botersla over de broodjes. Leg de burgers op de botersla en garneer met plakjes tomaat, komkommer en augurk. Breng op smaak met tomatenketchup en mayonaise en serveer direct.

Zeesticks met aardappelpuree en doperwten

Ingrediënten
1 kg stamppotaardappelen
1 verpakking (180 g) AH Zeesticks
600 g wortels
250 g doperwten
150 ml (plantaardige) melk
100 ml groentebouillon
30 g boter of margarine
10 g verse dille, fijngesneden
10 g verse peterselie, fijngesneden
10 el (plantaardige) yoghurt
1 tl mosterd
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Schil de aardappelen en snijd deze in grove stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in water met een snufje zout. Giet de aardappels af, doe deze terug in de pan en laat 2 minuten staan met de deksel op de pan. Voeg de (plantaardige) melk en boter of margarine toe en stamp de aardappelen tot een gladde puree. ❷ Meng de (plantaardige) yoghurt, dille, peterselie en mosterd in een kom en roer alles goed door. Proef en breng op smaak met zout en peper. ❸ Boen de wortels schoon en halveer eventueel brede exemplaren in de lengte. Laat een stukje van het loof zitten. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan, voeg de wortels toe en bak 2-3 minuten. Voeg groentebouillon toe aan de pan en laat de wortels 4-5 minuten stoven met de deksel op de pan. Haal de deksel van de pan, voeg de doperwten toe en laat het geheel nog 2 minuten sudderen totdat het vocht is verdampt en de wortels en doperwten gaar zijn. ❹ Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de AH Zeesticks 3-4 minuten op matige temperatuur. Draai de Zeesticks halverwege de kooktijd een keer om. ❺ Serveer de Zeesticks met de puree, de gestoofde wortels en doperwten. Garneer met de frisse kruidensaus.

De plantaardige AH Zeesticks bestaan uit sojabonen, die bijdragen aan een positieve impact op mens en milieu. Deze verse visvrije sticks zijn bovendien een bron van eiwitten en vezels.
AH Zeesticks - €2,79 - Verkrijgbaar bij Albert Heijn

RECEPTEN ZONDER VLEES

Kleurrijke feestelijke gerechten om te delen met 4 personen

Borrels en feestjes zijn voor veel beginnende vegetariërs een uitdaging. Want wat eet je dan? Vier jouw Week Zonder Vlees met deze feestelijke gerechten en deel ze met jouw vrienden en familie om te laten zien dat ook vegetarisch eten een feestje is. Ga jij voor de nachoschotel, ciabatta met paté en paddenstoelen, gevulde portobello’s of het haute snackplateau? Veel plezier!

Feest

Pulled Oats® Nachoschotel met guacamole

Ingrediënten
2 stuks bosui, in dunne plakjes
1 verpakking (175 g) Gold&Green® Pulled Oats® Naturel
1 zakje tacokruiden
1 oranje paprika, in blokjes
1 rode ui, in ringen
200 g tortillachips
200 g cherrytomaten, gehalveerd
175 g geraspte kaas

voor de guacamole:
2 avocado’s
1 limoen, het sap
1 teentje knoflook, geperst
½ rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
15 g koriander
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Verwarm de oven voor op 200 °C. ❷ Verdeel de helft van de tortillachips over een met bakpapier beklede bakplaat in een enkele laag. Bak de Pulled Oats® kort op in de pan met een scheut olie en breng op smaak met de tacokruiden. Verdeel de helft van de Pulled Oats®, cherrytomaten, geraspte kaas, bosui, oranje paprika en rode ui over de tortillachips. Herhaal deze stap nog een keer om een tweede laag te vormen. ❸ Bak de nachoschotel 10 minuten in de oven, zet daarna nog 3 minuten de grillstand aan zodat de geraspte kaas mooi goudbruin kleurt. ❹ Halveer ondertussen de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees met behulp van een lepel uit de schil. Doe het vruchtvlees in een keukenmachine. Voeg de knoflook, de helft van de koriander, chilipeper en het limoensap toe. Blend tot een egale guacamole en doe in een schaaltje. Proef en breng op smaak met zout en peper. ❺ Verplaats de nachoschotel van de bakplaat naar een grote schaal, garneer met de overgebleven koriander en serveer met guacamole.

Pulled Oats® Naturel is de perfecte mix van haver, tuinbonen, erwten… en verder niks! Super voedzaam en 100% natuurlijk: de plantaardige proteïnebron met de allerbeste bite. Pulled Oats® is makkelijk op smaak te brengen met je favoriete kruiden!
Pulled Oats® Naturel - €2,99 - Verkrijgbaar bij Albert Heijn en Plus 

Ciabatta met paté en paddenstoelen

Ingrediënten
1 ciabatta
1 verpakking (125 g) Kips Vega Paté
1 rode ui, in halve ringen
200 g gemengde paddenstoelen
5 g gedroogde tijm
olijfolie
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze
❶ Verwarm de oven voor op 220 °C. ❷ Snijd de ciabatta in plakken van 1 cm dik, verdeel de plakken over een ovenrooster of over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de ciabatta met olijfolie. ❸ Rooster de ciabatta 4-6 minuten in de oven totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn. Haal de ciabatta uit de oven en laat afkoelen. ❹ Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de ui 3 minuten tot deze mooi bruin kleurt. Voeg de paddenstoelen en tijm toe en bak het geheel 3-4 minuten op hoog vuur. Breng op smaak met zout en peper. ❺ Bestrijk de ciabatta met Kips Vega Paté en garneer met gebakken paddenstoelen. Serveer de toastjes op een mooie plank of schaal.

Kips Vega Paté, verpakt in een handig hersluitbaar kuipje, is gemaakt op basis van soja- en erwteneiwitten. Bovendien is het is 100% veganistisch. Heerlijk op een toastje bij de borrel, maar ook op de boterham of als voorgerecht.
Kips Vega Paté - €1,90 - Verkrijgbaar bij Albert Heijn

Gevulde portobello's

Ingrediënten
4 portobello’s
200 g spinazie
100 g walnoten, fijngehakt
125 g feta
2 el pesto
zonnebloemolie

Tip! Wil je voor makkelijk gaan? Koop dan het Pakket Gevulde Portobello’s van Jumbo, met extra smaakmakers. Net zo lekker, en het bevat alle ingrediënten die je nodig hebt!

Bereidingswijze
❶ Verwarm de oven voor tot 180 °C. ❷ Snijd de steeltjes voorzichtig uit de portobello’s zodat je geen gat in de hoed maakt. Leg de portobello’s op een met bakpapier beklede bakplaat, met de snijkant naar boven. Rooster 10 minuten in de oven tot er een laagje vocht in de hoed staat. Giet de portobello’s af en dep droog. Zet met bakplaat en al op het aanrecht en laat de oven aanstaan. ❸ Verhit ondertussen zonnebloemolie in een koekenpan en bak hier de spinazie in totdat deze volledig geslonken is. Giet eventueel het extra vocht af en laat afkoelen. Voeg de feta en pesto en walnoten toe aan de aan de pan en roer alles goed door. ❹ Vul de portobello’s met het spinazie-feta mengsel en bak de portobello’s 10 minuten in de oven, zet de laatste 3 minuten de grillstand aan zodat de feta mooi goudbruin kleurt. ❺ Haal de gevulde portobello’s uit de oven en serveer direct.

Een compleet paddenstoelenpakket voor het maken van heerlijke, gevulde portobello’s, bijvoorbeeld met geitenkaas en pijnboompitjes.
Pakket Gevulde Portobello - €3,49 - Verkrijgbaar bij Jumbo

Haute snackplateau

Ingrediënten
Voor de tempeh spiesjes met pindasaus:
250 g tempeh
250 ml water
3 cm gember, geschild en geraspt
2 teentjes knoflook, geperst
12 el sojasaus
5 el pindakaas
4 el sesamolie
4 el zonnebloemolie
4 el rijstazijn
3 el ahornsiroop
3 el ketjap manis
1 el sambal

Extra nodig
Kleine houten spiesjes
Tefal OptiGrill Elite

Voor de frikandel speciaal:
2 sjalotjes, fijngesneden
1 verpakking Mora Vegetarische Frikandellen
curry, naar smaak
mayonaise, naar smaak

Voor de broodjes gehaktschijf:
2 witte bolletjes
1 verpakking (200 g) Vegafit Gehaktschijf
4 tl mayonaise
4 tl sambal
zonnebloemolie

Voor de bitterballen:
1 verpakking Chef Thor Vegetarische Bitterballen variaties*
mosterd, naar smaak
Extra nodig
frituurolie of zonnebloemolie
frituurpan of ruime pan

*Vegetarische haute cuisine bitterballen in de smaken Coco Thai (kokoscurry), Popeye (spinazie-blauwe kaas), Torri Jappi (teriyaki-mango), Baladin (hummus-munt, Baltibal (Pakistaanse curry), Chili Mexx (zwarte bonen-chili) & Tartufo (truffel-eekhoorntjesbrood). 

Bereidingswijze
Voor de tempeh spiesjes met pindasaus:
❶ Meng voor de marinade de sojasaus, sesamolie, zonnebloemolie, rijstazijn, ahornsiroop, knoflook en gember tot een gladde saus en giet in een platte kom of afsluitbare bak. ❷ Snijd de tempeh in plakken van 1 cm dikte en snijd de plakken vervolgens in drieën zodat je mooie blokjes krijgt. Plaats de tempeh in de koelkast en laat minstens 1 uur staan zodat de smaken van de marinade in de tempeh kunnen trekken. ❸ Verwarm de Tefal OptiGrill Elite voor. ❹ Rijg de gemarineerde tempehblokjes per 3 aan kleine houten spiesjes en verdeel de spiesjes over de Tefal OptiGrill Elite. Grill de tempehspiesjes 3-5 minuten en bestrijk vervolgens met de overgebleven marinade. ❺ Meng in een steelpan de pindakaas, ketjap manis en sambal en roer alles goed door elkaar. Voeg het water toe, roer nogmaals door en verhit de pan op een lage temperatuur. Laat de pindasaus langzaam opwarmen en roer af en toe door met een garde om klontjes te voorkomen. ❻ Haal de pindasaus wanneer deze warm is van het vuur en serveer met de tempehspiesjes.

Voor de mini-frikandel speciaal:
❶ Bereid de Mora Vegetarische Frikandellen volgens de aanwijzingen op de verpakking. ❷ Verdeel de Vegetarische Frikandellen over een bord of plank en spuit de mayonaise en curry hier sierlijk over. Garneer met sjalotjes en serveer direct. Tip: je kunt de frikandel ook in stukken snijden en serveren als borrelhap.

Voor de mini-broodje gehaktschijf:
❶ Snijd de witte bolletjes in de lengte in. ❷ Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de Vegafit gehaktschijven in 7-8 minuten gaar. Draai de gehaktschijven halverwege de kooktijd een keer om. ❸ Verdeel de gehaktschijven over de bolletjes en garneer met mayonaise en sambal. ❹ Serveer de broodjes op een borrelplank of met een servetje.

Voor de bitterballen:
❶ Verwarm de frituurpan voor of zet een pan met zonnebloemolie op het vuur. ❷ Doe de Chef Thor Vegetarische Bitterballen diepgevroren in de frituur of in de pan met hete olie en bak ze in 5 minuten gaar. Haal de Vegetarische Bitterballen met behulp van het frituurmandje of een schuimspaan uit de hete olie en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. ❸ Verdeel de Vegetarische Bitterballen over een grote schaal en serveer met een servetje en een bakje mosterd.

Een heerlijke, vegetarische frikandel: vrij van vlees, vol van smaak. Heerlijk kruidig en met een stevige bite. Lekker voor elke snacker! Mora vegetarische frikandellen - €3,49 - Verkrijgbaar bij de supermarkt (o.a. bij AH, Jumbo, Vomar, Hoogvliet en Jan Linders etc.) en in de cafetaria

Grill vanaf nu als een prof met de OptiGrill Elite en geniet van perfect bereide vegetarische grillgerechten. De OptiGrill Elite berekent automatisch de ideale bereidingstijd en temperatuur op basis van de dikte, het aantal stuks en het geselecteerde programma. Tefal OptiGrill Elite - €219,95

Deze 100% plantaardige gehaktschijf is multi-inzetbaar: heerlijk op een hamburgerbroodje, maar ook bij een stamppot of in stukjes door een wokgerecht, of als topping op een buddha bowl. Vegafit Gehaktschijf - €2,59 - Verkrijgbaar bij Albert Heijn

Vegetarische haute cuisine bitterballen in de smaken Coco Thai (kokoscurry), Popeye (spinazie-blauwe kaas), Torri Jappi (teriyaki-mango), Baladin (hummus-munt, Baltibal (Pakistaanse curry), Chili Mexx (zwarte bonen-chili) & Tartufo (truffel-eekhoorntjesbrood). Chef Thor Vegetarische Haute Cuisine Bitterballen - €18,95-21,95 - Verkrijgbaar bij o.a. Hanos

Snelle opties die koken makkelijk maken

Heb je helemaal geen zin of tijd om te koken of boodschappen te doen? Wij hebben de oplossing in de vorm van maaltijdboxen, lekkere vegetarische kant-en-klaar maaltijden of maaltijdoplossingen waarmee je in een handomdraai een gerecht op tafel tovert.

Makkelijke
oplossingen


GERECHTEN ZONDER VLEES

BESTEL EEN MAALTIJDBOX

KOOP KANT-EN-KLAAR